ochranné predmety

ochranné predmety

ochranné predmety 633 968 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

ochranné predmety

odborné označenie materiálnych prostriedkov, ktorým sa pripisovala magická schopnosť chrániť človeka pred čarami, démonmi, zomretými, zlými silami a prírodnými živlami (tiež apotropajné predmety). Patrili k nim oheň, voda, chlieb, zem, nerasty, rastliny, niektoré zvieratá alebo ich časti, časti z tela mŕtveho a iné. Pred urieknutím, vodníkom či vílami chránil naruby oblečený odev, kosť z veľkonočnej šunky pred hlodavcami, krtmi, hmyzom; srdce z krta či prvonarodeného šteňaťa a kamienok z vnútorností kukučky chránili pred guľkou zo zbrane. Palec z obesenca mal zabrániť, aby sa prevrátil furmanovi voz, malíček z obesenca ochránil zlodeja pred odhalením. Odstrihnuté cípy plachty prečnievajúcej z rakvy pribité na dvere mali znemožniť návrat mŕtveho. Vlasy zakopané pod prah stajne bránili vstup strigám. Lopata, ometlo, koryto na chlebové cesto mali chrániť pred búrkou a pred revenantmi. U niektorých predmetov mali ochranu zabezpečiť ich vlastnosti – pichliače, odolnosť, ostrosť, ktoré sťažujú prístup zlým silám (k nohám mŕtveho dávali pílku, aby nemohol chodiť; železná podkova pribitá na prah domu chránila dom od nešťastia). Škodlivý pohľad priamo do očí inej osoby mali odpútať červené tkanice, stuhy, šatky, náhrdelníky, náramky.

Posvätené bahniatka zastrčené za stropnou hradou v izbe na ochranu domu. Liptovská Teplička (okr. Poprad), 1971. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: N. Tomanová

Horváthová, E.: Duchovná kultúra. In: Horehronie. Ed. J. Mjartan. Bratislava 1974, 245-339.
Horváthová, E.: Zvykoslovie a povery. In: Slovensko. Ľud – II. časť. Bratislava 1975, 985-1030.