amulet

amulet

amulet 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

amulet

predmet, ktorému sa pripisuje ochranná magická moc proti zlým silám, chorobám, nešťastiu, nosený na tele; rozšírený vo všetkých kultúrach, jeho pôvod je spojený s ranými formami náboženstva. Na Slovensku funkciu amuletov plnili medailóny s obrazom kresťanských svätých (agnuštek), pásy látok s poskladanými textami modlitieb (škapuliar), ruženec, predmety v tvare ochranných symbolov (kríž, srdce, znaky zvieratníka), ale aj texty zariekaní, merindička – uzlík s rozličnými predmetmi (posvätené zelinky, zrnká obilia, soľ, vianočné omrvinky, minca, kus chleba, klokočové zrnko) alebo hromový kameň (tiež strelka – kameň s prevŕtanými okrúhlymi otvormi, ktorý podľa poverových predstáv vznikol pri údere blesku alebo padol z neba pri búrke; v skutočnosti praveký kamenný nástroj). Zavesené na krku alebo zašité v oblečení sa nosievali stále alebo pri významných príležitostiach, pri prechode cez nebezpečné miesta, pri dlhšom pobyte mimo domova. Amulety rozširovali aj turčianski olejkári a šafraníci.

AutorĽubica Chorváthová

Čižmář, J.: Lidové lékařství v Československu I., II. Brno 1946.