kukučka

kukučka

kukučka 782 772 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

kukučka

1. (latinsky Cuculus L.) hmyzožravý vták ohlasujúci sa zvukom ku-ku. Podľa tradičných predstáv, keď kukučka kukala v lese skôr než sa zazelenal, mal byť neúrodný rok. Pri prvom počutí kukučky v roku dievčatá podľa počtu zakukaní určovali, o koľko rokov sa vydajú. Starší ľudia tak zisťovali, koľko rokov sa ešte dožijú. V akej situácii sa človek nachádzal, keď prvý raz v roku počul kukučku (mal pri sebe veľa, málo alebo nijaké peniaze, bol sýty alebo hladný, začínal prácu a podobne), tak sa mu malo dariť po celý rok. Ak vtedy vyslovil želanie, malo sa mu splniť. Po letnom slnovrate sa vraj kukučka zmenila na sokola rároha;
  2. drevená, jednodierková píšťala, dlhá 140–200 mm a s priemerom 30–60 mm (kukačka). Napodobňovala volanie kukučky. Poľovníci na severe Slovenska ju používali ako vábničku;
  3. nástroj na zdobenie keramiky (gurgula);
  4. tradičný názov strofických tancov.

Zdobenie hrnčiarskeho riadu pomocou hlinenej kukučky - gurgule. Pukanec (okr. Levice), 1974. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: E. Plicková

Holuby, J. Ľ.: Národopisné práce. Zostavil J. Mjartan. Bratislava 1958.
Horváthová, E.: Predstavy o prírode. In: Horehronie II. Kultúra a spôsob života ľudu. Zostavil J. Mjartan a E. Plicková. Bratislava 1974, 323-339.
Horváthová, E.: Tradičná duchovná kultúra. In: Michálek, J. a kol.: Ľud Hornádskej doliny. Košice 1989, 233-294.