priesť

priesť

priesť 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

priesť

(prípory, suché deti, psie ťahy, prieťahy, anglická choroba, suchoty)
choroby detí, prejavujúce sa podľa tradičných názorov slabosťou a bledosťou. Dieťa so slabými končatinami a hrbom, ktoré nerástlo, malo anglickú chorobu. Ak ťažko dýchalo, zívalo a nespalo, malo psie ťahy, prieťahy, prípory. Postupy liečenia týchto chorôb vychádzali najmä z mágie. Ak dieťa z priesti hynulo, v Honte ho prevliekali cez otvor v zrastených konároch, v Gemeri i na Kysuciach cez dieru v okrúhlom koláči. V ňom sa mala choroba zachytiť. Aby sa rozniesla, koláč zavesili pre vtáky na ker, dieťa nosili medzi ľudí alebo s ním krstná matka obišla tri razy dedinu. Alebo dieťa kúpali v moči, v odvare z líščej hlavy, imela, hliny z deviatich hrobov alebo z rôznych zelín. V okolí Trenčína nosila matka dieťa choré na prípory okolo orecha so zariekaním Slnko, zájdi za hory, tieto prípory za orechové kôry!

Čižmář, J.: Lidové lékařství v Československu 1. Praha 1946.
Holuby, J. Ľ.: Národopisné práce. Zostavil J. Mjartan. Bratislava 1958.
Zajonc, J.: Niektoré poznatky z výskumu tradičnej ľudovej medicíny v severovýchodnom Gemeri. In: Obzor Gemera, roč. 21, 1990, č. 3, 126-128.