pastierske umenie

pastierske umenie

pastierske umenie 800 1030 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

pastierske umenie

umelecké prejavy slovesné, hudobné, výtvarné, súvisiace s pastierskou kultúrou. Jeho výrazom sú pastierske obyčaje, piesne, tance, artefakty súvisiace s pastierskym zamestnaním, spojeným s pasením dobytka a spracúvaním živočíšnych produktov (palice, valaška, bačovský riad, odlievák, črpák, formy na syry a maslo), špeciálne signálne hudobné nástroje (zvonce, bič, roh, trúba, píšťaly, fujara, gajdy), ako aj odevné formy, ktoré pastieri skôr konzervovali, než aktívne rozvíjali. Pastierske umenie sa rozvinulo najmä v tých častiach Európy, kde pastierstvo zásadne ovplyvňovalo spôsob života a zohralo symbolickú úlohu v tradičnej ľudovej kultúre (Karpaty, Alpy). U nás sa viaže najmä na horské oblasti stredného Slovenska. Rozpoznať osobité črty pastierskeho umenia od ostatnej ľudovej výtvarnej produkcie je možné len v rámci určitej oblasti a určitej doby. Niektoré výtvarné techniky, napríklad v rezbárstve, sa nachádzajú paralelne v prácach pastierov, dedinských náturistov a remeselníkov. Vo všeobecnosti si však pastierske umenie v rámci ľudovej výtvarnej kultúry do konca 19. storočia zachovalo viac archaických prvkov, aj takých, ktoré v roľníckom prostredí už prestali byť aktuálne (gajdy; staré textilné techniky: pletenie zápästkov, rukavíc, papúč na drevenej forme; nosenie vybíjaných klobúkov, káps a širokých opaskov). V dekóre pastierskeho umenia sa popri staršej vrstve geometrických prvkov (najčastejší je solárny motív) uprednostňovali motívy z prírody a figurálne zobrazenia života a práce na salaši. Osobitý regionálny charakter nadobudlo pastierske umenia na Slovensku v drevorezbe. Ešte v 2. polovici 20. storočia mnohí spomedzi amatérskych rezbárov-figuralistov boli pôvodným zamestnaním pastieri.

Pastierska kapsa zdobená vybíjaním.  Vyšná Boca (okr. Liptovský Mikuláš), 1973.  Foto J. Botík
Pastierska kapsa zdobená vybíjaním. Vyšná Boca (okr. Liptovský Mikuláš), 1973. Foto J. Botík