palica

palica

palica 800 420 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

palica

pomôcka na podopieranie; slúžila aj na poháňanie, zavracanie a chytanie zvierat, na osobnú obranu, meranie, mala však aj symbolicko-obradovú, zvykovoprávnu a upomienkovú funkciu. Používali ju pastieri, roľníci, lesníci, poľovníci, pytliaci, hájnici, remeselníci, podomoví remeselníci a obchodníci, baníci, mešťania, richtári, družbovia. Majstrami v zhotovovaní palíc z dreva boli najmä pastieri, ktorí palice vyrábali hlavne z tvrdého dreva. Palice mali v závislosti od funkcie rôzne formy. Najrozšírenejšie boli rovné palice, ktoré sa nosili s hrubším koncom hore. Kyjaky, rovné palice s hrubšou časťou dole, slúžili na obranu a pri love. Ich variantom boli osekance s umelo vytvorenými zásekmi. Vatrálmi s dolu okutým kyjakom sa zahrabávala vatra. Kuľagy – hrky boli zvukové palice s kovovými krúžkami, ktoré používali pastieri hovädzieho dobytka na podopieranie a na zavracanie stáda. Slúžili aj ako obradová rekvizita pri betlehemskej kolede. Ovčiarske palice – háky ukončené kovovým háčikom slúžili na chytanie ovce za nohu. Na podopieranie používali pastieri aj rovné valaské palice – píšťaly. Lesnícke a poľovnícke palice mali ohnutú rúčku, často z parožia alebo zo samorastu. Pri zložení tvorili podopieraciu palicu, pri sklopení pohyblivej časti jednoduchú sedačku. Pytliacke palice sa používali na vrhanie, niekedy boli vybavené ukrytým strelným mechanizmom. Palice, ktoré sa tvarovo nelíšili od roľnícko-pastierskych palíc, používali tiež hájnici, podomoví obchodníci a remeselníci. Na rukovätiach mali vyznačené symboly príslušného zamestnania. Zvláštnu formu s mosadznou sekerkou ohnutou nahor mali banícke palice – fokoše. Richtárske palice ferule, kľuky používali richtári ako symboly práva a moci. Býkovcami (usušený býčí úd navlečený na drôt) sa trestali previnilci. Meracie palice slúžili na meranie priadze, súkna, plátna, dreva. Hrobárskymi palicami sa merala veľkosť truhly a hrobovej jamy. Palice sa využívali aj ako obradové rekvizity. Betlehemské kyjaky nosili na pochôdzkach betlehemci, fašiangové kyjaky boli spojené s fašiangovými zvykmi, družbovské palice používali družbovia. Palice ako samoznejúce hudobné nástroje sa používali pri palicových tancoch.

Vzorky rukoväte palíc z dielne na výrobu palíc v Uhrovci (okr. Bánovce nad Bebravou) . SNM Etnografické múzeum v Martine.  Kresba  M. Babjaková
Vzorky rukoväte palíc z dielne na výrobu palíc v Uhrovci (okr. Bánovce nad Bebravou) . SNM Etnografické múzeum v Martine. Kresba M. Babjaková

Polonec, A.: Tvarované a zdobené palice. Osveta, Martin 1977.
Václavík, A.: Slovenské palice. Turčiansky Sv. Martin 1938.