bačovský riad

bačovský riad

bačovský riad 527 716 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

bačovský riad

nástroje a pomôcky používané v ovčiarstve pri tradičnom spracúvaní ovčieho mlieka a na výrobu mliečnych výrobkov. Mlieko sa dojilo do geliet. Z nich sa zlievalo do putery, kde sa následne kľagalo pomocou syridla a roztrepávalo trepákom. Syr sa dával sa odtiecť do plachtičky (hrudienka). Vyzretý syr bol základnou surovinou na výrobu ďalších mliečnych výrobkov – bryndze, pareníc, oštiepkov a iných syrov, ktoré sa zvykli formovať v drevených formách. Na pitie žinčice sa používali vyrezávané črpáky, na vodu menšie drevené črpačky. Žinčicu transportovali v oboniach. Bryndza sa uskladňovala v geletách, geletkách alebo súdkoch. Charakteristickou súčasťou vybavenia bačov a valachov boli palice. Slúžili na zaháňanie a krotenie oviec, hákové, tzv. kvakule, na ich zavracanie a priťahovanie k dojeniu. Symbolom pastiera oviec bola valaška. Bačovský riad si zhotovovali samotní pastieri. Často bol zdobený vyrezávanými rastlinnými alebo zoomorfnými motívmi. Bačovský riad sa zhotovoval v regiónoch Slovenska, kde bol rozšírený salašný chov oviec a dostatok vhodného dreva na jeho výrobu – na Orave (Zázrivá, Oravská Lesná), na Považí (Terchová), v Liptove (Važec, Východná, Liptovské Revúce), v okolí Zvolena (Podkonice, Poniky, Detva, Priechod), v Gemeri (Rejdová, Hačava), na Spiši (Lendak, Závadka).

Črpák. Bojnice, okr. Prievidza. Archív negatívov Ústav etnológie SAV. Foto H. Bakaljarová, 1986.