papuče

papuče

papuče 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

papuče

1. druh súkennej obuvi. Existovali dva druhy papúč: nízke, siahali niže členkov, dvojdielneho strihu, ktorý pozostával z podošvy a zvršku a mal odlíšenie pre pravú a ľavú nohu, a vysoké, siahali vyše členkov alebo pod kolená, trojdielneho strihu, ktorý pozostával z podošvy, zvršku a sáry. Sára mohla byť súkenná alebo pletená. Papuče sa zhotovovali podomácky alebo remeselne, najčastejšie z domáceho súkna prírodnej farby, ojedinele v Púchovskej doline z továrenského červenofialového. Nízke ženské papuče boli zdobené farebným lemovaním alebo farebnou vlnenou výšivkou. Papuče sa nosili počas celého roka, vo všedné i sviatočné dni. Nosili sa v okolí Trenčína a Žiliny, na Kysuciach, Orave, Spiši a na strednom Slovensku v okolí Zvolena a Lučenca. Od polovice 20. storočia sa prestávali nosiť. Pri magickom okurovaní sa často používali staré papuče získané od žobráka alebo Rómky.
  2. označenie niektorých predmetov zhotovených z kovu, kože alebo textilu, ktoré chránili iný predmet pred jeho opotrebovaním alebo poškodením.

Literatúra

Baran, L.: Staré formy plstěné obuvi v Karpatské oblasti Československa. In: Československá ethnografie, roč. 4, 1956, 179-200.
Staňková, J.: Poznámky k papučářství v Sučanské dolině. In: Slovenský národopis, roč. 2, 1954, 45-64.
Marková, E.: Ľudová pletená obuv z vlny. In: Slovenský národopis, roč. 20, 1972, 610-628.