• Search
    Nastavenie filtra
    Len presné výrazy
    Vyhľadávať v názve
    Vyhľadávať v obsahu
    Filtrovať podľa typu
    Stránky
    Články
    Zoznamy NKD
    Encyklopédia

koláč

koláč

koláč 800 581 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

koláč

pečené múčne jedlo. Koláče sa na rozdiel od chleba piekli zvyčajne z jemnej bielej múky, cesto sa zarábalo mliekom a sladilo medom, neskôr cukrom. Piekli sa v peci alebo v rúre sporáka. Slovanský názov koláč sa pôvodne vzťahoval na pečivo okrúhleho tvaru. Aj v tradičnej slovenskej kuchyni sa piekli najmä koláče okrúhleho tvaru, plné alebo v strede s otvorom. Podlhovasté koláče boli podmienené tvarom plechu, na ktorom sa piekli. Rozšírené boli aj pletené koláče, napríklad vianočka a plnené zavíjané do tvaru podkovy alebo valca. Známe boli koláče pečené v hlinenej alebo kovovej forme, napríklad babovňa, veľkonočné baránky. Okrúhle a podlhovasté koláče sa na vrchnej strane zvykli zdobiť zapletaným cestom, obradové koláče tiež zelenými vetvičkami či papierovými ozdobami, najmä s motívmi kvetov a vtáčikov. Príležitostná funkcia ich pečenia, tvar a symbolika podmienili ľudové názvy koláča. Popri názve koláč sa na Slovensku často vyskytujú tradičné názvy: baba, mrváň, brány, štedrák, radostník, boľastník, beľuš, zavinák. Z nemčiny sa u nás ujali názvy calta a kuch. V ľudovom prostredí sa najväčší význam prikladal príprave koláčov pri príležitosti rodinných alebo kalendárnych sviatkov, v rámci ktorých zohrávali obradovú funkciu. Typickým obradovým koláčom bol na svadbe radostník, na Vianoce kračun a štedrák, na Veľkú noc paska, na hodoch hodovník. Plnené koláče mávali zvyčajne názvy podľa náplne: makovník, tvarožník, orechovník, kapustník. V druhej polovici 20. storočia sa množstvo druhov koláčov rozširovalo najmä vplyvom kuchárskych kníh, časopisov a televíznych programov o varení a pečení. Tradičné koláče postupne nahradili nové, náročnejšie druhy, ako i torty a zákusky.

Koláče „zahybáky“, „rohy“, „cestnice“, Dubodiel (okr. Trenčín) 1979. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV. Foto: F. Rebro.
Koláče „zahybáky“, „rohy“, „cestnice“, Dubodiel (okr. Trenčín) 1979. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV. Foto: F. Rebro.

AutorRastislava Stoličná

Literatúra

Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.