calta

calta

calta 800 1070 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

calta

  1. názov koláča rozšíreného v západnej časti Slovenska. Calta sa piekla najmä na Vianoce, Veľkú noc, krstiny a svadbu. Svadobná calta mávala veľké rozmery, navrchu bola zdobená pletencami cesta a tvorila súčasť výslužky svadobných hostí;
  2. názov zapletaného ženského účesu v Tekove a Honte. Pôvod slova pochádza z nemčiny.

Calta. Dubodiel (okr. Trenčín), 1979. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: F. Rebro
Calta. Dubodiel (okr. Trenčín), 1979. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: F. Rebro

AutorRastislava Stoličná

Literatúra

Stoličná, R.: Rituálne pečivo v tradičnej kultúre. In: Remeslo, umenie, dizajn, roč. 5, 2004, č. 2, 44-46.

Preskočiť na obsah