torta

torta

torta 800 533 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

torta

jemné pečivo okrúhlej formy, výrobok cukrárskeho charakteru. Cukrárska výroba sa v Európe rozvíjala od 16. storočia, keď sa začal dovážať tzv. koloniálny tovar, najmä kakao, trstinový cukor, koreniny a iné aromatické látky. V tom období vznikli receptúry aj na jemné maslové cesto, rozličné peny a krémy. Ďalší rozvoj cukrárskej výroby umožnila výroba repného cukru a rastlinných tukov v 19. storočí. Na Slovensko prenikli recepty na torty, rozličné druhy zákuskov i jemného pečiva predovšetkým z viedenského a budapeštianskeho prostredia. Na ich výrobu sa zamerali mestskí pekári a cukrári. Známe boli výrobky bratislavských výrobcov. Postupne sa začali torty a jemné zákusky pripravovať aj v meštianskych domácnostiach. Prvá kuchárska kniha v slovenčine od J. Babilona uvádzala v roku 1870 okrem receptov na zákusky, peny, pudingy, želé aj 36 receptov na torty. Na dedinách sa pečenie tort a zákuskov začalo rozširovať v druhej polovici 20. storočia, najmä prostredníctvom kuchárskych kníh, časopisov a kurzov varenia a pečenia pre ženy. V mnohých dedinách sa na ich výrobu špecializovali niektoré ženy, u ktorých sa na sviatočné príležitosti, najmä na svadby, torty a zákusky objednávali. Zdobené torty a zákusky pripravené profesionálnymi cukrármi postupne vytláčali z repertoáru slovenskej kuchyne tradičné obradové koláče a pečivo.

Svadobná torta. Sebechleby(okr. Zvolen), 1981. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave.  Foto:  H. Bakaljarová.
Svadobná torta. Sebechleby(okr. Zvolen), 1981. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: H. Bakaljarová.