• Search
    Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Filter by Custom Post Type
    Pages
    Posts
    Zoznamy NKD
    Encyklopédia

radostník

radostník

radostník 490 786 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

radostník

svadobný alebo krstinový obradový koláč. Mal obvykle okrúhly plný alebo prstencový tvar, v Honte obdĺžnikový. Svadobný radostník bol ozdobený – vtáčikmi, stužkami, vetvičkami, papierovými kvetmi a pod. Tam, kde býval väčších rozmerov, vystužoval sa prútmi a drôtmi. Pre svadobný koláč je názov radostník rozšírený v Honte, Novohrade, na Pohroní, v okolí Nitry, Levíc, na severozápadnom Slovensku a na Orave. Býval darom krstnej matky mladuche. Niekde sa na výrobu radostníka špecializovali kuchárky. Mladucha alebo starejší ho v svadobnom sprievode preniesli do ženíchovho domu, kde ležal na svadobnom stole pred mladým párom. Na záver svadby sa delil medzi všetkých svadobčanov ako znak potvrdzujúci účasť na svadbe. V oblasti hornej Cirochy sa radostníkom nazývalo zrno, ktoré priniesla mladucha do domu ženícha. Niekde, napríklad v Čičmanoch, radostníkmi boli koláče, ktoré od druhej ohlášky v kostole roznášala mladucha všetkým hosťom pozvaným na svadbu. Podľa poverových predstáv peniaze, ktoré za radostníky dostala, nesmela chytať holou rukou, ale do zástery, aby bola bohatá. Krstinový koláč – radostník piekla krstná matka dieťaťa. Pri narodení dieťaťa sa radostníkom nazývalo aj: pozývanie na krstiny s ponúkaním pálenky (okolie Trenčína); pečivo ponúkané pri oznámení o narodení (Horná Nitra); pohostenie pri narodení dieťaťa; niekde i samotné krstiny (napríklad v Pohorelej).

Krstná matka nesie svadobný radostník.
Krstná matka nesie svadobný radostník.

AutorZuzana Beňušková

Literatúra

Kyselica,F. - Kyselicová, E.: Ľudové obradné pečivo. Bratislava 1991.
Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
Stoličná, R.: Rituálne pečivo v tradičnej kultúre. In: Remeslo, umenie, dizajn, 2004, č. 2, 44-46.