plstenie

plstenie

plstenie 675 1115 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

plstenie

(filcovanie, váľanie)
spôsob zhotovovania textilu spájaním vláken srsti, pôsobením tlaku, tepla a vlhkosti. Vlákna majú na povrchu šupinky, ktoré sa vlhkosťou, teplom odchýlia a pri pohybe vláken sa do seba zachytávajú. Plstenie sa považuje za najstaršiu textilnú techniku, ktorou sa zhotovovali priamo textílie, bez nevyhnutnosti ich následného zošívania a tvarovania. Plstením sa spracúvala srsť zvierat, v najväčšej miere ovčia vlna, ktorej vlákna – na rozdiel od jej použitia pri pletení, tkaní i viazaní – neboli skrútené do nite. Plstený textil (plsť, filc) mal dobré izolačné vlastnosti voči chladu. Na území Slovenska sa plstenie používalo pri výrobe klobúkov a obuvi (váľanky, valčuchy). Vlákna sa roztriasli do rovnomernej vrstvy a najskôr sa zaplsťovali tlakom ruky a sita nasucho. Potom sa vrstva vlny zabalila do tkaniny, rohožky zo slamy a zaplsťovala sa namokro miesením, ohýbaním na zohriatej platni alebo naparovaním. Ďalej sa vlna plstila váľaním na šikmej doske s použitím horúcej vody. Schopnosť vlny a srsti spájať sa bola využívaná aj pri splsťovaní – úprave textilu pleteného a tkaného z vlnených nití. Vlnená tkanina – súkno sa splsťovala vo valche, pletené pančuchy (napríklad v okolí Trenčína) trením na vrúbkovanom pieste, guby váľaním vo validle. Plstenie sa prestalo používať v 50. a splsťovanie v 60. rokoch 20. storočia.

Ručné splsťovanie vlnených pančúch, pletených na ihliciach, na vrúbkovanej doske. Horná Súča (okr. Trenčín), 1953. Archív kresieb Ústavu etnológie SAV. Kresba M. Adámiová.

Literatúra

Apáthy, Š.: Klobučníctvo a kapčiarstvo v Hornom Šariši. In: Sborník Slovenského národného múzea, roč. 46-54, 1952 - 1960, 35 - 111.
Staňková, J.: Poznámky k papučářství v Sučanské dolině. In: Slovenský národopis, roč. 2, 1954, 45 - 64.
Zajonc, J.: Premeny vlákna. Podoby plsti – plstenie a splsťovanie. In: Remeslo, umenie, dizajn, roč. 3, 2002, č. 1, 46 - 49.