klobúk

klobúk

klobúk 800 703 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

klobúk

(kalap, širák)
mužská pokrývka hlavy. Tradičné klobúky mali oblé dienko a dookola dohora vyhnutú striešku. Vo väčšine regiónov Slovenska v 19. storočí prevládali klobúky so širokou strieškou. V poslednej štvrtine 19. storočia ich postupne nahrádzali klobúky s užšou strieškou. Archívne pramene uvádzajú aj klobúky s vysokým homoľovitým alebo valcovitým dienkom. Každý región uprednostňoval inú formu klobúka. Z plsti ich na objednávku alebo na predaj na jarmokoch vyrábali mestskí klobučníci. Tradičné klobúky boli čierne. Proti premoknutiu sa klobúky natierali tukom, voskom, prípadne vajcami. Slamené klobúky, ktoré sa nosili v lete, najmä na južnom Slovensku sa vyrábali podomácky. Súčasťou klobúka bola výzdoba okolo dienka, ktorú mohli tvoriť farebné stužky alebo šnúry, vtáčie perá a pierka z umelých alebo živých kvetov. Výzdoba rešpektovala vek nositeľa, príležitosť nosenia a regionálne zvyklosti. Dienko liptovského klobúka bolo zdobené vybíjanými remencami. Na goralskom klobúku v oblasti Oravy a Spiša to bola stuha s našitými morskými mušličkami. Klobúk v okolí Detvy zdobili kovové retiazky. V druhej štvrtine 20. storočia boli tradičné klobúky nahradené priemyselne vyrábanými klobúkmi, pre ktoré je charakteristické tvarované dienko stlačené nad čelom do hrotu a strieška vpredu vyhnutá dolu, a ktoré okrem čiernej farby mohli byť aj iných farieb. Dospelý mládenec alebo ženatý muž nemohol byť na verejnosti s nepokrytou hlavou. Muži skladali klobúk z hlavy len pri pozdrave, pri jedle, pri vstupe do domu alebo kostola, počas rodinných alebo náboženských obradoch. Prejavovali tak úctu. Klobúk bol často aj tanečnou rekvizitou.

Klobúk, Liptovská Lúžna, okr. Ružomberok, 1953. Foto: František Hideg, Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave