paseniehttps://www.ludovakultura.sk/wp-content/themes/movedo/images/empty/thumbnail.jpg150150Centrum pre tradičnú ľudovú kultúruCentrum pre tradičnú ľudovú kultúru//www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2020/03/ctlk_logotyp_vertikal-farebny-pozitivny_sk.svg
pasenie
extenzívny spôsob chovu hospodárskych zvierat, pri ktorom si zvieratá samy pod dozorom alebo bez neho vyhľadávali potravu. Realizoval sa v rámci pastierstva alebo dobytkárstva. Ešte v stredoveku sa praktizoval takmer celý rok. Rozširovaním pestovania krmovín ho nahradilo zimné alebo celoročné kŕmenie dobytka. Na väčšine územia Slovenska bol hlavným spôsobom chovu až do 1. polovice 20. storočia. Zvieratá pásol buď ich majiteľ, členovia jeho rodiny alebo najatý pastier. Pri kolektívnom pasení zvieratá viacerých majiteľov pásli pastieri najatí obcou, urbárskym, koniarskym, koziarskym alebo salašným spolkom. Alebo sa majitelia zvierat pri pasení koní, hovädzieho dobytka, husí striedali podľa počtu kusov v spoločnom stáde. Po jarnom, zväčša individuálnom pasení v blízkosti obce, sa výhonom začalo letné pasenie: denné vyháňanie na blízke (dojné kravy) alebo vzdialené pasienky (nedojený dobytok, ovce). Hlavnú sezónu pasenia uzatváralo jesenné pasenie, na strniskách a na poliach. Ovce a kozy, ak to dovoľovalo počasie, chodili na pašu aj v zime, čím sa ušetrilo krmivo. Kone a voly sa počas poľnohospodárskych prác pásli aj v noci. V oblastiach s vhodnými podmienkami bola rozšírená aj samopaš s využitím pútania dobytka. Spôsoby pasenia sa podľa rozlohy a druhov pasienkov, existujúceho poľnohospodárskeho systému kombinovali. Na vývoj organizácie pasenia oviec vplývala valaská kolonizácia, ktorá so salašníctvom priniesla aj jeho nové formy. Začiatkom 20. storočia začalo zanikať kolektívne pasenie. Po kolektivizácii poľnohospodárstva pretrvalo individuálne pasenie;
činnosť pastierov spočívajúca v dozeraní na pasúce sa zvieratá. K výstroju pastierov patrila palica, valaška alebo bič a kapsa so stravou. Pri usmerňovaní zvierat im pomáhal pes. Na určenie polohy niektorých druhov zvierat slúžili zvonce.
Podolák, J.: Pastierstvo v oblasti Vysokých Tatier. Bratislava, 1967. Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Slavkovský, P.: Agrárna kultúra Slovenska – premeny v čase. Bratislava 2002.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku. Niektoré sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú analyzovať a zlepšovať váš používateľský zážitok. Skontrolujte svoje možnosti a vyberte si.
Ak máte menej ako 16 rokov, uistite sa, že ste získali súhlas od svojich rodičov alebo opatrovníka na používanie nevyhnutných cookies.
Vaše súkromie je pre nás dôležité. Nastavenia cookies môžete kedykoľvek upraviť. Pre viac informácií o tom, ako používame údaje, prečítajte si naše zásady ochrany osobných údajov. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na tlačidlo nastavení nižšie.
Upozorňujeme, že ak sa rozhodnete zakázať niektoré typy cookies, môže to ovplyvniť váš zážitok zo stránky a poskytované služby.
Základné cookies a služby umožňujú základné funkcie a sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky. Tieto cookies a služby nevyžadujú súhlas používateľa podľa GDPR.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.