antikoncepcia

antikoncepcia

antikoncepcia 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

antikoncepcia

ochranné praktiky a prostriedky proti počatiu. Tradičné praktiky predchádzania otehotneniu obsahovali racionálne i magické prvky. Verilo sa, že v dňoch tesne pred a po menštruácii, ako aj kým žena dojčí dieťa, otehotnie iba s malou pravdepodobnosťou. Počatiu mal zabrániť prerušovaný pohlavný styk, výplachy pošvy, sedací kúpeľ v slanej vode, ale i pitie rôznych odvarov. Magické praktiky na oddialenie či vylúčenie gravidity sa spolu s úkonmi zabezpečujúcimi želanú dobu počatia alebo potomka žiadaného pohlavia realizovali už počas svadby. Napríklad v Honte zakopávala mladucha hlboko do zeme sekeru sňatú z poriska; kým bola sekera v zemi, mala zostať bezdetná; na juhozápadnom Slovensku mala ísť mladucha spať v zástere, aby do roka neporodila. Magickým druhom mužskej antikoncepcie bola napríklad praktika, pri ktorej mal muž – ak nechcel mať skoro po svadbe deti – počas sobáša omotaný okolo pása šípový prút. Magickú povahu mala predstava, že otehotneniu žena alebo muž zabráni, ak sa po súloži vymočí na žihľavu.

Literatúra

Slovenské svadby. Z dotazníkovej akcie Matice slovenskej 1942. Zostavil M. Leščák. Bratislava 1996, 50 a 231.
Čaplovič, J.: O Slovensku a Slovákoch. Bratislava 1975, 52.
Párička, J.: Povery a čary z Koštian. In: Sborník Muzeálnej slovenskej spoločnosti, roč. 8, 1903, 170.