dojčenie

dojčenie

dojčenie 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

dojčenie

(kojenie, pridájanie, pľekanie, pľaganie, prse dávať)
živenie dieťaťa materským mliekom. V tradičnej kultúre bolo nenahraditeľným spôsobom výživy do prvého roka života dieťaťa, často aj dlhšie. V strave dojčiacej matky prevládali jedlá, ktoré mali podľa ľudových predstáv zabezpečiť dostatok mlieka. Prispieť mali aj magické úkony počas svadby a po príchode z vádzky. Dojčiaca žena nesmela podľa poverových predstáv jesť ryby, kyslé jedlá, koreniny, aby dieťa nebolo nemé a nemalo negatívne vlastnosti. Ak matka nemala dostatok mlieka, dieťa pridájala žena z rodiny alebo dojka, alebo ho kŕmili odvarom z ryže, roztlačenými zemiakmi, požutým chlebom a podobne. Poverové úkony sa viazali najmä k prvému dojčeniu a k odstavovaniu dieťaťa od materského mlieka. Dojčenie sa považovalo za ochranu proti ďalšiemu otehotneniu. Ak však žena opäť otehotnela, nemala ďalej dojčiť, lebo dieťa by malo veľkú hlavu alebo brucho.

AutorZuzana Beňušková

Literatúra

Jakubíková, K.: Rodinné obyčaje. In: Tradície slovenskej rodiny. Zost. M. Botíková. Bratislava 1977, 161-188.
Horváthová, E.: Zvyky a obrady. In: Hont. Tradície ľudovej kultúry. Zost. J. Botík. Martin 1988, 468-548.
Mjartan, J.: Hornonitrianske zvyky pri narodení. In: Horná Nitra 6, 1974, 53-88.