mäsiar
samostatný remeselník alebo domácky výrobca, zaoberajúci sa zabíjaním hospodárskych zvierat, spracovaním a predajom ich mäsa. Mäsiar mohol podľa živnostenského práva vykonávať všetky práce od porážky dobytka po výsek mäsa v malom. Zvyšky mäsa a vnútornosti mohol spracovávať na salámu, klobásy, párky, jaternice, krvavničky, tlačenku, vyúdiť ich a inak konzervovať. Hovädzí dobytok a kone mohli mäsiari porážať len na jatkách. Pri domácom zabíjaní zvierat (ošípané, ovce, kozy) mäso aj porciovali a spracúvali na výrobky. Mäsiar pracoval vlastnými nástrojmi, ktoré (spolu s hákmi na dvíhanie a zavesenie zabitého zvieraťa) nosil v osobitnej taške z trstiny (céger) alebo z kože. Každý mäsiar mal stálych zákazníkov, čím sa vytvárala istá forma rajonizácie. Vo väčších mestách od 19. storočia boli aj tzv. konskí mäsiari, predávajúci mäso z konského výseku najmä pre chudobné vrstvy obyvateľstva.