tlačenkahttps://www.ludovakultura.sk/wp-content/themes/movedo/images/empty/thumbnail.jpg150150Centrum pre tradičnú ľudovú kultúruCentrum pre tradičnú ľudovú kultúru//www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2020/03/ctlk_logotyp_vertikal-farebny-pozitivny_sk.svg
tlačenka
(matej, prešburšt, prešvuršt, šajt, švankés)
mäsový výrobok pripravovaný pri zabíjačke. Pri domácej zabíjačke sa do tlačenky dávalo tučnejšie mäso, vnútornosti a kožky, ktoré obsahujú glejovité látky. Koža sa varila osobitne, studená sa posekala alebo pomlela. Uvarené, na kúsky pokrájané a okorenené suroviny, sa zmiešali s vývarom a naplnil sa nimi žalúdok, niekedy i mechúr ošípanej a dobre sa zaviazal. Tlačenka sa uvarila a mierne zaťažená odkladala na chladné miesto. Na zvýšenie trvácnosti sa niekedy zaúdila. Robila sa aj z ovčieho mäsa, no postupne prevážila bravčová tlačenka. Na zdomácnenie tlačenky v slovenskej kuchyni mala vplyv nemecká a maďarská kuchyňa, o čom svedčia jej ľudové názvy.
AutorRastislava Stoličná
Literatúra
Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku. Niektoré sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú analyzovať a zlepšovať váš používateľský zážitok. Skontrolujte svoje možnosti a vyberte si.
Ak máte menej ako 16 rokov, uistite sa, že ste získali súhlas od svojich rodičov alebo opatrovníka na používanie nevyhnutných cookies.
Vaše súkromie je pre nás dôležité. Nastavenia cookies môžete kedykoľvek upraviť. Pre viac informácií o tom, ako používame údaje, prečítajte si naše zásady ochrany osobných údajov. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na tlačidlo nastavení nižšie.
Upozorňujeme, že ak sa rozhodnete zakázať niektoré typy cookies, môže to ovplyvniť váš zážitok zo stránky a poskytované služby.
Základné cookies a služby umožňujú základné funkcie a sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky. Tieto cookies a služby nevyžadujú súhlas používateľa podľa GDPR.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.