epilepsia

epilepsia

epilepsia 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

epilepsia

(beťah, bodaj spala, diabol, Dávidov tanec, fras, choroba svätého Valentína, chytlianka, mrcha choroba, nepriaznik, planá chorosť, padúcnica, psotník, tanec svätého Víta, upadnica, vred, zlý duch, zrádnik)
nervové ochorenie prejavujúce sa záchvatmi, kŕčmi tela. Z nejasného pôvodu choroby vychádzala široká škála magických spôsobov jej liečenia v tradičnej medicíne. Za príčinu choroby bol považovaný démon (chorého vred metal), ktorého bolo treba vypudiť. Preto chorého bili, aby mu z nosa tiekla krv a s ňou odišla choroba. Likvidovali ju roztrhaním odevu na chorom, ktorý spálili, zakopali do močiara alebo na protiľahlé brehy potoka. Obetinou pre chorobu bol odev zakopaný s vajcom od čiernej sliepky, alebo sliepka roztrhnutá nad hlavou chorého po záchvate. Racionálny základ malo umývanie chorého studenou vodou, fixácia tela počas záchvatu a kúpele v odvaroch z rastlín po záchvate.

Literatúra

Horváthová, E.: Ľudové liečenie. In: Horehronie II. Kultúra a spôsob života ľudu. Zostavil J. Mjartan a E. Plicková. Bratislava 1974, 301-322.
Krpelec, B.: Bardejov a okolie. Bardejov 1935.