obilniny

obilniny

obilniny 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

obilniny

kultúrne druhy jednoročných rastlín, väčšinou z čeľade lipnicovitých. Všeobecne sa rozdeľujú na oziminy a jariny. Slúžia ako potravina, na výrobu sladu a škrobu a ako krmivo. V histórii agrárnej kultúry ľudských spoločenstiev bolo pestovanie obilnín najdôležitejšou podmienkou ich ďalšieho civilizačného vývoja. Agrárna kultúra Slovenska je súčasťou stredoeurópskej roľníckej civilizácie, ktorá pestovala všetky základné druhy obilnín: pšenicu, raž, ovos, jačmeň, proso, mohár, neskôr pohánku, kukuricu. Iba ryža sa na naše územie importuje. Obdobie feudalizmu a začiatok kapitalizmu charakterizovalo úsilie hospodárov o sebestačnosť v produkcii potrebných obilnín, avšak o pestovaní konkrétnych druhov rozhodovali predovšetkým prírodné podmienky. V súčasnosti je pestovanie obilnín rozdelené podľa produkčných oblastí Slovenska. Ich význam v živote vidieckeho obyvateľstva sa premietol predovšetkým do charakteru slovenskej kuchyne i do mnohých poverových predstáv.

Kučera, M.: Slovensko po páde Veľkej Moravy. Bratislava 1974.
Stoličná, R.: Etnokulinárny význam obilnín. In: Slovenský národopis, 1995, roč. 43, 287-300.