výšivka na tyle

výšivka na tyle

výšivka na tyle 800 593 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

výšivka na tyle

výšivka, pri ktorej sa vzor tvorí jednoduchým prevliekaním nite cez očká tylu alebo s použitím plochého alebo retiazkového stehu. Komplikovanejšou je metóda aplikácie, pri ktorej sa časť krojovej súčiastky podloží tylom, alebo sa tyl podloží látkou, motívy sa obšijú a striedavo sa podľa vyznačenia odstrihuje tyl alebo látka. Podľa toho buď ostávajú motívy z plátna aplikované na tyle, alebo tyl tvorí výplň motívov. Oba spôsoby sa môžu prestupovať. Tyl ako vzácnejší druh materiálu sa v ľudovom prostredí začal presadzovať od druhej polovice 19. storočia. Využíval sa pri šití a výzdobe najmä sviatočných kusov odevu, šatiek, čepcov, rukávcov. Čepce šité z tylu sa stali súčasťou kroja na rôznych miestach Slovenska. Sporadicky sa zdobili výšivkou, najmä jednoduchou technikou preťahovania cez tyl (okolie Púchova, Hont, Tekov, dolná Orava). Náročná tylová aplikácia sa zakorenila najmä v okolí Detvy a Trnavy pod názvom tylangrova robota.

Výšivka na tyle z čelenky čepca. Hronské Kľačany (okr. Levice), 1. polovica 20. storočia. Depozitár ÚĽUV. Foto: O. Danglová

Danglová, O.: Výšivka na Slovensku. ÚĽUV, Bratislava 2009.
Chlupová, A. a kolektív: Slovenská ľudová výšivka. Techniky a ornamentika. Alfa, Bratislava 1985.