snophttps://www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2017/08/viazanie-snopu.jpg586512Centrum pre tradičnú ľudovú kultúruCentrum pre tradičnú ľudovú kultúru//www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2020/03/ctlk_logotyp_vertikal-farebny-pozitivny_sk.svg
snop
ručne, neskôr i strojmi zviazané pokosené obilie. Pri žatve srpom (kosákom) alebo kosou sa hrste obilia (huša, táčka, pomitka) viazali do snopov pomocou povriesel. Na rozprestreté povrieslo ukladala žnica odobraté hrste obilia, ktoré sa následne zviazali do snopu. Poviazané snopy sa ukladali do obilných kôp (kríž, mandeľ, hromádka, panák, kupka), v ktorých obilie preschlo až do jeho odvozu z poľa.
Viazanie snopu obilia. Jabloňové, okr. Malacky, Foto P. Slavkovský, 1972. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV.
Viazanie snopu obilia. Jabloňové, okr. Malacky, Foto P. Slavkovský, 1972. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV.
Podolák, J.: Tradičné poľnohospodárstvo na Slovensku. Bratislava 2008. Slavkovský, P.: Tradičné formy žatvy na Záhorí. In: Slovenský národopis, 23, 1975, 401-432. Slavkovský, P.: Agrárna kultúra Slovenska – premeny v čase. Bratislava 2002.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku. Niektoré sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú analyzovať a zlepšovať váš používateľský zážitok. Skontrolujte svoje možnosti a vyberte si.
Ak máte menej ako 16 rokov, uistite sa, že ste získali súhlas od svojich rodičov alebo opatrovníka na používanie nevyhnutných cookies.
Vaše súkromie je pre nás dôležité. Nastavenia cookies môžete kedykoľvek upraviť. Pre viac informácií o tom, ako používame údaje, prečítajte si naše zásady ochrany osobných údajov. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na tlačidlo nastavení nižšie.
Upozorňujeme, že ak sa rozhodnete zakázať niektoré typy cookies, môže to ovplyvniť váš zážitok zo stránky a poskytované služby.
Základné cookies a služby umožňujú základné funkcie a sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky. Tieto cookies a služby nevyžadujú súhlas používateľa podľa GDPR.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.