slamahttps://www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2017/10/noz-na-rezanie-slamy.jpg800541Centrum pre tradičnú ľudovú kultúruCentrum pre tradičnú ľudovú kultúru//www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2020/03/ctlk_logotyp_vertikal-farebny-pozitivny_sk.svg
slama
suché zvyšky stebiel vymlátených obilnín. Slamu možno rozdeliť na základe biologického pôvodu na pšeničnú, jačmennú, ražnú a pod., alebo podľa jej využitia na kŕmnu (z jarných druhov obilia) a stelivovú (z ozimných druhov obilia). Kŕmna slama sa skladovala v stodole alebo inom zastrešenom priestore. Slama určená na podstielanie bývala vonku v stohu. V tradičnom roľníckom hospodárstve mala slama veľa ďalších využití – pokrývali sa ňou strechy, vyrábali povriesla, slamenice, slamníky a pod.
Nôž na rezanie slamy. Lozorno, okr. Malacky. Foto P. Slavkovský, 1972. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV.
Nôž na rezanie slamy. Lozorno, okr. Malacky. Foto P. Slavkovský, 1972. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku. Niektoré sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú analyzovať a zlepšovať váš používateľský zážitok. Skontrolujte svoje možnosti a vyberte si.
Ak máte menej ako 16 rokov, uistite sa, že ste získali súhlas od svojich rodičov alebo opatrovníka na používanie nevyhnutných cookies.
Vaše súkromie je pre nás dôležité. Nastavenia cookies môžete kedykoľvek upraviť. Pre viac informácií o tom, ako používame údaje, prečítajte si naše zásady ochrany osobných údajov. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na tlačidlo nastavení nižšie.
Upozorňujeme, že ak sa rozhodnete zakázať niektoré typy cookies, môže to ovplyvniť váš zážitok zo stránky a poskytované služby.
Základné cookies a služby umožňujú základné funkcie a sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky. Tieto cookies a služby nevyžadujú súhlas používateľa podľa GDPR.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.