rustikál

rustikál

rustikál 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

rustikál

časť šľachtickej pôdy, ktorá sa dostala do úžitku poddaných za odvádzanie rôznych druhov feudálnej renty. Poddaní užívali rustikál vo forme usadlostí alebo ich častí. Rustikál, na rozdiel od dominikálu, podliehal štátnym daniam (kontribúcie) a cirkevným dávkam (desiatok). Preto sa nazýval aj kontribučnou alebo portálnou pôdou. Na základe evidencie rustikálu v urbároch, ktoré kvôli vyberaniu feudálnej renty začali od konca 15. storočia zostavovať zemepanské vrchnosti, sa preň používal aj názov urbárska pôda. Rozsah rustikálu nebol na Slovensku stabilný, menil sa a zmenšoval v prospech dominikálu. Pri užívaní lesov a pasienkov mal v poslednom období feudalizmu prevahu dominikál, pri obrábanej pôde si rustikál zachoval prevahu až do konca feudalizmu. Rustikál zanikol spolu s poddanstvom a vykúpením sa urbariálnych poddaných v polovici 19. storočia.

AutorJuraj Podoba

Rebro, K.: Agrárne reformy v habsburskej monarchii od začiatku 18. storočia do roku 1848 s osobitným zreteľom na Slovensko. In: Historické štúdie 13, 1968, 5-28.
Slavkovský, P.: Svet na odchode. Tradičná agrárna kultúra Slovákov v strednej a južnej Európe. Bratislava 2009.