pelikán

pelikán

pelikán 776 808 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

pelikán

(lat. Pelicanus L.)
tropický vodný vták. Verilo sa, že mláďatá kŕmi vlastnou krvou. Od 12. storočia symbol obetovania Krista, jeho ukrižovania a vzkriesenia. Reformovaná cirkev ho prevzala ako najčastejšie používaný znak. Objavoval sa na maľbách drevených kazetových stropov protestantských kostolov zo stredného Slovenska, Turca, Oravy, Spiša. Tvoril ozdobný prvok historickej textilnej ornamentiky 17. a 18. storočia. Na Slovensku sa sporadicky vyskytoval na oblatkárňach, v ľudovej výšivke, tkanine a nástennej maľbe.

Motív pelikána. Výšivka z oltárnej plachty. Dóm sv. Martina. Bratislava, 1. polovica  20. storočia. Prevzaté z Danglová, O.: Dekor/ Symbol. Dekoratívna  tradícia na Slovensku a európsky kontext. Bratislava  2001, s. 99. Foto H. Bakaljarová
Motív pelikána. Výšivka z oltárnej plachty. Dóm sv. Martina. Bratislava, 1. polovica 20. storočia. Prevzaté z Danglová, O.: Dekor/ Symbol. Dekoratívna tradícia na Slovensku a európsky kontext. Bratislava 2001, s. 99. Foto H. Bakaljarová

Literatúra

Danglová, O.: Dekor/ Symbol. Dekoratívna tradícia na Slovensku a európsky kontext. Vydavateľstvo Veda. Bratislava 2001.
Fügedi, M.: Állataábrázolás a magyar népművészetben. Miskolz 1993.