pavúk

pavúk

pavúk 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

pavúk

1. článkonožec z radu pavúkovce (latinsky Araneae) so schopnosťou vytvárať vlákno a pavučiny. V tradičných predstavách spriadač osudu: kto zabil pavúka, mal mu uhynúť dobytok alebo sa pripravil o šťastie; pavúka z domu zvykli opatrne vyniesť, aby si neodohnali šťastie. Pavúk predpovedal aj počasie: keď pavúky pradú siete, keď sa zvysoka veľmi hlboko na tenkej nitke spúšťajú, bude pekne; keď pavúky v hotovej pavučine hrubšie nitky prerábajú na redšie, príde prívalový dážď či silný vietor. V predstave, že pavúk má v sebe jed, korení povera, že v ktorej stajni sa pavúk spustí do válova, tam do roka vyhynie dobytok. Pavúk sa v tradičnej medicíne používal pri liečení horúčky, pavučina na zastavenie krvácania;
  2. pomenovanie slameného stromčeka.

Fándly, J.: Pilní domajší a polní hospodár I. Bratislava 1990, 452.
Horváthová, E.: Tradičná duchovná kultúra. In: Michálek, J. a kol.: Ľud Hornádskej doliny. Košice 1989, 233-294.
Horváthová, E.: Príroda v svetonázorových predstavách slovenského ľudu. In: Studia academica slovaca, roč. 6, 1977, 161-176.