cícer baraní

cícer baraní

cícer baraní 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

cícer baraní

kríkovitá jednoročná strukovina z čeľade bôbovitých. Zaraďuje sa medzi najstaršie pestované strukoviny, prvé zmienky o jeho pestovaní pochádzajú zo staroveku. Ako teplomilná plodina bola rozšírená na južnom Slovensku, často ako alternatíva hrachu. Názov je odvodený od vzhľadu plodov, jeho semená pripomínajú baraniu hlavu a bývajú biele, čierne a červené. Vysieval sa zvyčajne v apríli a začiatkom mája. Plody sa používali a upravovali ako ostatné strukoviny. Varila sa z neho najmä polievka, ale i hustá kaša, podobne ako z hrachu alebo fazule. Pečené semená cíceru sa používali ako náhrada kávy. Slúžil tiež ako krmivo pre dobytok.

AutorKatarína Nováková

Literatúra

Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001, 52.
Stoličná, R.: Jedlo ako kľúč ku kultúre. Martin 2004, 58.

Preskočiť na obsah