• Search
    Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Filter by Custom Post Type
    Pages
    Posts
    Zoznamy NKD
    Encyklopédia

cícer baraní

cícer baraní

cícer baraní 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

cícer baraní

kríkovitá jednoročná strukovina z čeľade bôbovitých. Zaraďuje sa medzi najstaršie pestované strukoviny, prvé zmienky o jeho pestovaní pochádzajú zo staroveku. Ako teplomilná plodina bola rozšírená na južnom Slovensku, často ako alternatíva hrachu. Názov je odvodený od vzhľadu plodov, jeho semená pripomínajú baraniu hlavu a bývajú biele, čierne a červené. Vysieval sa zvyčajne v apríli a začiatkom mája. Plody sa používali a upravovali ako ostatné strukoviny. Varila sa z neho najmä polievka, ale i hustá kaša, podobne ako z hrachu alebo fazule. Pečené semená cíceru sa používali ako náhrada kávy. Slúžil tiež ako krmivo pre dobytok.

AutorKatarína Nováková

Literatúra

Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001, 52.
Stoličná, R.: Jedlo ako kľúč ku kultúre. Martin 2004, 58.