Gajdy a gajdošská kultúra na Slovensku

Gajdy a gajdošská kultúra na Slovensku 2068 2000 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru
Gajdy, ako organická súčasť tradičného inštrumentára i celá gajdošská kultúra zastrešujúca všetky prejavy a vedomosti viazané na gajdy a ich použitie, reprezentujú dlhodobú a kontinuálnu hudobnú tradíciu prevažne roľníckeho a pastierskeho obyvateľstva Slovenska. Ako významný kultúrno-historický jav, ktorého korene siahajú až do 14. storočia, sa na báze prirodzenej medzigeneračnej kontinuity zachoval dodnes. Svojou konštrukciou sú typy gájd na Slovensku súčasťou širších stredoeurópskych kultúrnych kontextov, avšak viaceré atribúty vnímame ako identifikačné znaky tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku, napríklad: technologické postupy pri výrobe gájd, estetické stvárnenie nástrojov, regionálne, lokálne i individuálne štýlové znaky gajdošskej interpretácie, piesňový a tanečný repertoár, rituály súvisiace s gajdami, tradičné ľudové obrady za sprievodu gájd, texty gajdošských piesní i ľudovú slovesnosť spojenú s týmto nástrojom.

Viac informácií k zápisu do UNESCO – tu.

Video UNESCO
Cech slovenských gajdošov
2013
KCTLK-RZ-NKDS-2012/011

Prvok bol v roku 2015 zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva pod názvom „Gajdošská kultúra“.

Vizuál osvedčenia - text na svetlom podklade, logo UNESCO, podpis generálneho riaditeľa UNESCO, s grafikou pasparty.