zemiakové jedlá

zemiakové jedlá

zemiakové jedlá 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

zemiakové jedlá

jedlá, základom ktorých sú zemiaky. Podobne ako v mnohých európskych krajinách, zohrali zemiaky na Slovensku významnú úlohu pri utváraní charakteru a obsahu kuchyne. Stali sa popri obilninách, strukovinách, kapuste a mlieku jej významnou súčasťou. K základným spôsobom prípravy patrilo varenie neošúpaných zemiakov alebo ich pečenie v pahrebe. Postupne sa presadilo varenie ošúpaných zemiakov, celých alebo delených. Takto uvarené boli východiskom na prípravu zemiakovej polievky, kaše a prívarku. Ďalšie druhy zemiakových jedál sa pripravovali pečením; varené zemiaky sa opekali, surové sa pražili na masti alebo oleji. Tieto postupy sa v tradičnej kuchyni využívali najmä v nížinných oblastiach, kde bol v domácnostiach dostatok tuku. Uvedené spôsoby prípravy tvorili základ zemiakových jedál na Slovensku. Zemiaky sa v tradičnej strave konzumovali často na večeru, zapíjali sa mliekom, cmarom, kyslým mliekom, nálevom z kyslej kapusty, alebo sa jedli s kyslou kapustou. Postupne ako stúpala spotreba mäsa, zemiaky sa konzumovali ako jeho príloha alebo v jedlách náročnejších na prípravu, napríklad zapekané s mäsom. Zemiaky sa pridávali aj do mnohých ďalších druhov jedál. Pri obilninových prakticky do prípravy všetkých druhov: kaší, cestovín, placiek, chleba i koláčov. Nastrúhané surové alebo varené zemiaky sa pôvodne pridávali k múke, aby kompenzovali jej častý nedostatok. Kombináciou múky a zemiakov mnohé jedlá získali novú chuť a stali sa pre slovenskú tradičnú kuchyňu typické, napríklad halušky, šúľance, zemiakové placky – haruľa, zemiaková baba, bandurniky, gruľovniky a pod., či zemiaková kaša. Pridávali sa aj do iných jedál, predovšetkým zeleninových, strukovinových a kapustových. Rozšírenými a obľúbenými sa stali rozličné druhy polievok a prívarkov pripravených kombináciou týchto surovín.

Literatúra

Markuš,M.: Dejiny zemiakov a zemiakových jedál na Slovensku. In: Výživa a zdravie, 16, 1971, s. 228-230.
Stoličná, R.: Zemiakové jedlá v ľudovej strave na Slovensku. In: Slovenský národopis, 1978.