vruborez

vruborez

vruborez 526 906 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

vruborez

ozdobná rezbárska technika. Podstatou sú trojuholníkové klinové zárezy zoradené jeden za druhým tak, že tvoria línie. Charakter vruboreznej výzdoby je geometrický. Vruborez sa vyskytuje spravidla v kombinácii s technikami plochej rezby. Najstaršie pamiatky pochádzajú z bronzovej doby. V tradičnom ľudovom rezbárstve na Slovensku sa najčastejšie uplatňoval na stropných trámoch, piestoch, mangľoch a prasliciach. Používal sa aj pri výzdobe predmetov z kovu a kameňa. Označenie vruborez termínom rováš vychádza z použitia zárezov na rováši.

Britevník zdobený vruborezom. Slovensko, 19. storočie. SNM Etnografické múzeum v Martine. Foto: H. Bakaljarová

Šenfeldová, H.: Lidové techniky zdobení dřeva. Praha 1984.