rožok

rožok

rožok 800 903 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

rožok

1. pomôcka na zdobenie hrnčiarskeho riadu zo zvieracieho rohu, ukončeného husím brkom. Keramická farba naliata do rožka steká cez zrezané brko na nádobu. Používal sa na strednom a východnom Slovensku. Na západnom Slovensku sa miesto neho pracovalo s gurgulou, hlinenou nádobkou s dvoma otvormi: väčším sa keramická farba nalieva, menším steká na nádobu cez husie brko. Rožkom a gurgulou sa maľovalo na surový alebo raz pálený črep;
  2. ozvučnica (roztrub), ktorou je ukončená píšťala gájd, vyrobená z rohu alebo plechu;
  3. označenie oselníka z rohu.

Hrnčiar Ladislav Kováč pri výzdobe misy pomocou rožku. Šivetice (okr. Revúca), 1951. SNM Etnografické múzeum v Martine. Foto: V. Vydra

AutorIrena Pišútová

Landsfeld, H.: Lidové hrnčířství a džbánkářství. Praha 1950.