riekanka

riekanka

riekanka 800 491 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

riekanka

(rečňovanka)
slovesný útvar z detského prostredia. Je to obvykle krátky útvar, ktorý je raz hovorený, inokedy rytmicky skandovaný alebo spievaný. Riekanky patria k detskej tvorbe, ale vymýšľali ich aj dospelí, ktorí nimi zabávali a tiež cvičili deti v jazykových a rozumových schopnostiach. K riekankám patria vyčítanky (určovanie víťaza vylučovaním, napr. Ententiky, dva špendlíky…), doberavé veršované útvary, vyvolávania (príhovory k živočíchom, prírodným javom, ale aj rozprávkovým postavám), zariekacie rečňovanky (detské zaklínacie, čarovacie alebo zariekacie formulky), skomoleniny, slovné hračky a jazykolamy, žartovné napodobeniny rozprávok a iné.

Rečňovanka, ktorá vznikla zámenou koncoviek jednotlivých slov. Prevzaté z publikácie Záturecký, A. P.: Slovenské príslovia, porekadlá , úslovia a hádanky. Bratislava 1965, 313.

Záturecký, A. P.: Slovenské príslovia, porekadlá , úslovia a hádanky. Bratislava 2005.
Profantová, Z.: Slovenské príslovia a porekadlá. Výber zo zbierky A. P. Zátureckého. I. a II. zväzok. Bratislava 1996.