olejotlač

olejotlač

olejotlač 800 1059 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

olejotlač

obraz tlačený olejotlačou, technikou súbežnej tlače základných farieb, napodobňujúcou olejomaľbu. Olejotlačové obrazy, reprodukujúce náboženské námety, boli na vidieku značne obľúbené ako nástenné obrazy. Z ľudového interiéru postupne vytlačili pôvodnejšie obrazy maľované na skle. Od polovice 20. storočia prišli do módy veľké oválne náboženské obrazy, ktoré sa vešali nad manželské postele. K ich najčastejším námetom patrili zobrazenia Madony, svätej Anny, Poslednej večere, Krista na hore Olivetskej. Strediskami produkcie tohto druhu litografií boli v Nemecku Drážďany a Neuruppin, v Rakúsku Viedeň, v Čechách Praha, v medzivojnovom období vznikali aj na Slovensku (Neografia Martin, Slovenská grafia Bratislava). Distribúciu obrazov zabezpečovali kníhkupci a kramári.

Olejotlačový obraz Smrť Panny Márie. Hubová (okr. Ružomberok), 19. storočie.  SNM Etnografické múzeum v Martine. Foto H. Bakaljarová
Olejotlačový obraz Smrť Panny Márie. Hubová (okr. Ružomberok), 19. storočie. SNM Etnografické múzeum v Martine. Foto H. Bakaljarová

Literatúra

Brückner, W.: Elfenreigen Hochzeitstrum. Die Öldruckfabrikation 1880 - 1940. Kolín 1974, s. 115- 126.