mliečne jedlá
jedlá, ktorých základom je mlieko alebo iný mliečny produkt. K najrozšírenejším v tradičnej slovenskej kuchyni patrili mliečne polievky, ktoré sa varili buď nasladko: zavarením cestoviny do vriaceho mlieka, alebo nakyslo: varené zo srvátky alebo rozriedeného tvarohu. Niektoré z týchto polievok boli chuťove blízke demikátu z bryndze. Mliečne polievky mali viaceré krajové obmeny prípravy a ľudové názvy – zvara, sciranka, čír, papcún, brejka, žufka, zočúrka, syrová polievka, srvátková polievka. Väčšina mlieka sa však zužitkovávala na prípravu rozličných produktov – masla, tvarohu, bryndze, oštiepok a pareníc. Výrobky z kravského i ovčieho mlieka spestrovali stravu najmä v horských a podhorských oblastiach, kde často nahrádzali mäso, teda živočíšne bielkoviny. Špeciálne boli jedlá z mleziva (prvého mlieka po otelení kravy). Častejšie ako samostatné jedlo sa mlieko používalo na zjemnenie chuti iných druhov jedál, najmä na zátrepku do polievok a prívarkov, v mlieku sa varili obilninové kaše a často sa ním aj polievali, zarábalo sa ním cesto na koláče a pod.