• Search
    Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Filter by Custom Post Type
    Pages
    Posts
    Zoznamy NKD
    Encyklopédia

demikát

demikát

demikát 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

demikát

bryndzová polievka. Demikát bol charakteristickým jedlom horských oblastí Slovenska s rozvinutým chovom oviec, kde bola v domácnostiach k dispozícii bryndza. Pripravoval sa rozvarením bryndze vo vode, ktorá sa ešte zahusťovala a dochucovala cibuľou. Často sa doň dával na kocky pokrájaný starší chlieb. V okrajových oblastiach karpatského salašníctva sa pripravoval aj z kravského tvarohu. Cestopisná, etnografická i kulinárna literatúra často označovala demikát za národnú kulinárnu špecialitu Slovákov.

AutorRastislava Stoličná

Literatúra

Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.