lekvárhttps://www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2017/08/lekvar1.jpg560576Centrum pre tradičnú ľudovú kultúruCentrum pre tradičnú ľudovú kultúru//www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2020/03/ctlk_logotyp_vertikal-farebny-pozitivny_sk.svg
lekvár
ovocie konzervované varením bez pridania cukru. Lekvár sa na slovenskom vidieku najčastejšie pripravoval zo sliviek. Odkôstkované ovocie sa varilo v medenom kotle zasadenom v telese pece alebo v provizórnej piecke postavenej mimo domu. Miešal sa drevenou varechou alebo krídlovými miešadlami, ktoré mali rôzne ľudové názvy (krídla, míšák, kolovrat, veslo, mesiac, kíša, búrilo, ferkadlo, furkalo, krúch, štvrtiak). Slivky sa najskôr rozvarili na tekutú brečku, tzv. koblihu. Po jej skypení z nej bol polorozvarený lekvár, tzv. lízak, brija, ktorý bol pochúťkou najmä pre deti. Keď lekvár padal z varechy, bol dovarený. Ešte horúci sa dával do hlinených, drevených alebo slamených nádob, v ktorých stuhol. Tvrdý lekvár sa vyklopil a jednotlivé kusy sa niekde balili do papiera a vešali na hrady. Lekvár bol najmä v chudobných podhorských krajoch takmer každodennou potravinou. Ženy museli jeho prípravu ovládať tak dokonale ako pečenie chleba. Varenie lekváru sa v ľudovom prostredí považovalo za spoločenskú udalosť. Gazdiné si chodili vzájomne ochutnávať lízak, chlapci navštevovali domácnosti, kde mali dievky. Na Záhorí bolo zvykom, že domácnosti, kde sa varil lekvár, navštevovali maskované skupiny mládeže, ktoré tiež dostali za tanierik lízaku. Lekvár sa z ovocinárskych obcí vyvážal. Kupovali ho najmä poľnohospodárski sezonári, ktorí si ho brali ako lacnú stravu, keď išli za prácou na Dolniaky. Dobre išli na odbyt celé bochníky lekváru najmä vo vianočnom období. Najviac lekváru sa pripravovalo v regiónoch západného Slovenska a v Turci.
Varenie lekváru. Pozdišovce (okr.Michalovce), 1948. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: E. Plicková.
Varenie lekváru. Tekovské Nemce (okr. Žiar nad Hronom), 1973. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: E. Drábiková.
Varenie lekváru. Pozdišovce (okr.Michalovce), 1948. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: E. Plicková.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku. Niektoré sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú analyzovať a zlepšovať váš používateľský zážitok. Skontrolujte svoje možnosti a vyberte si.
Ak máte menej ako 16 rokov, uistite sa, že ste získali súhlas od svojich rodičov alebo opatrovníka na používanie nevyhnutných cookies.
Vaše súkromie je pre nás dôležité. Nastavenia cookies môžete kedykoľvek upraviť. Pre viac informácií o tom, ako používame údaje, prečítajte si naše zásady ochrany osobných údajov. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na tlačidlo nastavení nižšie.
Upozorňujeme, že ak sa rozhodnete zakázať niektoré typy cookies, môže to ovplyvniť váš zážitok zo stránky a poskytované služby.
Základné cookies a služby umožňujú základné funkcie a sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky. Tieto cookies a služby nevyžadujú súhlas používateľa podľa GDPR.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.