ľan siatyhttps://www.ludovakultura.sk/wp-content/themes/movedo/images/empty/thumbnail.jpg150150Centrum pre tradičnú ľudovú kultúruCentrum pre tradičnú ľudovú kultúru//www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2020/03/ctlk_logotyp_vertikal-farebny-pozitivny_sk.svg
ľan siaty
jednoročná priadna a olejodarná rastlina. Poznali ju už Slovania a patrí na území Slovenska k najstarším technickým plodinám. V období feudalizmu sa ľan pestoval nielen na veľkostatkoch, ale aj na hospodárstvach poddaných. Pretože sa zemepáni usilovali o sebestačnosť vo výrobe plátna, bol ľan i poddanskou dávkou a jeho spracovanie patrilo k urbárskym povinnostiam. Aj keď bolo pestovanie ľanu rozšírené na celom území, tradičná textilná výroba, jeho pestovanie a spracovanie sa sústreďovalo najmä v severných a východných oblastiach Slovenska. V strediskách pláteníctva (Spiš, Šariš, Orava), kde jeho produkcia prevyšovala domácu spotrebu, boli nespracovaný ľan (niekedy aj kúdeľ a priadza) a domácky vyrobené ľanové plátno dôležitými obchodnými artiklami. S postupným prenikaním bavlny do textilnej výroby ustupovala domácka výroba plátna, čo viedlo k obmedzeniu pestovania ľanu na Slovensku. Okrem pradiva sa z ľanu získaval lisovaním semien aj olej. Používal sa v stravovaní najmä počas pôstov, keď boli tuky živočíšneho pôvodu zakázané. Svoje zastúpenie mal i v ľudovom liečení – obkladmi z vareného semena ľanu sa liečili vredy. Ľan sa sial v apríli až máji, trhal asi po 12 týždňoch (keď bol žltý). Po odstránení semien sa ďalej spracúval, podobne ako konope. S jeho pestovaním boli spojené zvyky, ktoré mali zaistiť dobrú úrodu a potrebnú výšku: tancovanie s vysokým chlapom, vyskakovanie alebo dvíhanie tanečníc na fašiangy; varenie dlhých cestovín na Škaredú stredu, rozpletanie vlasov na Hromnice v Honte a na Horehroní, v Novohrade; odriekanie textu pri poli ľanu na sv. Jána: „Jan, Jan, Jan, daj mi dobrý ľan. Pocaham ce za vlasy, nech vyrošne do pasy“ – okolie Popradu a pod.
Kučera, M.: Slovensko po páde Veľkej Moravy. Bratislava 1974. Horváth, P.: Poddaný ľud na Slovensku v prvej polovici 18. storočia. Bratislava 1963. Horváthová, E.: Rok vo zvykoch nášho ľudu. Bratislava 1986. Paličková, J.: Domácka a remeselná výroba. In: Slovensko – Ľud II. časť. Bratislava 1975, 801-844. Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku. Niektoré sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú analyzovať a zlepšovať váš používateľský zážitok. Skontrolujte svoje možnosti a vyberte si.
Ak máte menej ako 16 rokov, uistite sa, že ste získali súhlas od svojich rodičov alebo opatrovníka na používanie nevyhnutných cookies.
Vaše súkromie je pre nás dôležité. Nastavenia cookies môžete kedykoľvek upraviť. Pre viac informácií o tom, ako používame údaje, prečítajte si naše zásady ochrany osobných údajov. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na tlačidlo nastavení nižšie.
Upozorňujeme, že ak sa rozhodnete zakázať niektoré typy cookies, môže to ovplyvniť váš zážitok zo stránky a poskytované služby.
Základné cookies a služby umožňujú základné funkcie a sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky. Tieto cookies a služby nevyžadujú súhlas používateľa podľa GDPR.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.