olejárstvo
výroba oleja zo semien, prípadne z ihličia kosodreviny. Na Slovensku ho ucelenejšie zmienky dokladajú od 13. storočia. V stredoveku vyrábali olej mestskí remeselníci (olejníci). V 19. storočí bola výroba oleja aj živnosťou, no v polovici 20. storočia olejárstvo nahradila priemyselná výroba. Olej sa najčastejšie vyrábal zo semien ľanu a konopy, ktoré sa pestovali ako technické plodiny. Olej bol nevyhnutným prostriedkom na prípravu jedál v období pôstu pred Veľkou nocou, v advente a v ďalších pôstnych dňoch. Najstarším spôsobom získavania oleja bolo vypaľovanie semien v hlinených krčahoch. Zdrojom tepla bol horiaci kravský trus s prímesou hliny. Olej sa však prevažne lisoval v olejárňach na kladových lisoch. Lisovanie oleja bolo aj spoločenskou príležitosťou, spojenou so zábavou a konzumáciou jedál.