hostinahttps://www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2017/08/hostina1.jpg592586Centrum pre tradičnú ľudovú kultúruCentrum pre tradičnú ľudovú kultúru//www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2020/03/ctlk_logotyp_vertikal-farebny-pozitivny_sk.svg
hostina
slávnosť spojená s podávaním väčšieho množstva jedál a nápojov. Hostiny boli vždy vyššou formou pohostenia a usporadúvali sa v termínoch, ktoré mali v živote ľudí veľký význam. Robili sa pravidelne v určitých termínoch každý rok, ale aj príležitostne, pri významných rodinných udalostiach. Hostiny v ľudovom prostredí Slovenska sa až do polovice 20. storočia robili podľa tradičných lokálnych noriem a ich obsah mal obradový charakter. K pravidelne sa opakujúcim rodinným slávnostiam patrila štedrovečerná hostina. Na fašiangy si mládež robievala v krčme alebo v niektorom dome fašiangovú hostinu z jedál a nápojov, ktoré si vykoledovala. Rodinná hostina bola aj na Veľkú noc. Podávali sa na nej jedlá posvätené v kostole. Takmer na celom Slovensku sa pravidelne konala hostina na hody, na ktorú prichádzala aj rodina bývajúca mimo obce. Často sa robila hostina na zabíjačke. Menšie hostiny pre baču a honelníkov robili gazdovia, ktorí mali v stáde najviac oviec, pri prvom výhone oviec na salaš alebo pri ukončení salašnej sezóny. Na veľkých gazdovstvách bývala hostina na oslave úrody obilia – dožinkoch. Najväčšie hostiny sa v rodinách robili pri narodení prvého dieťaťa, na krstiny a pri svadbe. Najmä svadobná patrila formou a obsahom k najobradnejším a najslávnostnejším. Spoločné posedenie pri jedle sa robievalo po pohrebe na kare. Poriadanie hostín má dlhú tradíciu, ktorá je najmä v dedinskom prostredí aktuálna aj v súčasnosti. Niektoré tradičné hostiny postupne zanikli, čo súvisí so zmenou životného štýlu ľudí. V rodinách sa začali oslavovať formou hostiny iné príležitosti, napríklad narodeniny, meniny, výročia svadby, maturity, promócie, odchod do dôchodku ap.
Príprava svadobnej hostiny. Sebechleby(okr. Zvolen),1977. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: J. Botík.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku. Niektoré sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú analyzovať a zlepšovať váš používateľský zážitok. Skontrolujte svoje možnosti a vyberte si.
Ak máte menej ako 16 rokov, uistite sa, že ste získali súhlas od svojich rodičov alebo opatrovníka na používanie nevyhnutných cookies.
Vaše súkromie je pre nás dôležité. Nastavenia cookies môžete kedykoľvek upraviť. Pre viac informácií o tom, ako používame údaje, prečítajte si naše zásady ochrany osobných údajov. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na tlačidlo nastavení nižšie.
Upozorňujeme, že ak sa rozhodnete zakázať niektoré typy cookies, môže to ovplyvniť váš zážitok zo stránky a poskytované služby.
Základné cookies a služby umožňujú základné funkcie a sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky. Tieto cookies a služby nevyžadujú súhlas používateľa podľa GDPR.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.