hnojisko

hnojisko

hnojisko 800 828 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

hnojisko

súčasť dvora roľníckej usadlosti – priestor určený na skladovanie maštaľného hnoja. Väčšinou išlo o mierne zahĺbenú jamu s nízkou drevenou ohradou. Navozený hnoj sa proti vysúšaniu zakrýval haluzami alebo zasypával zemou. V 20. storočí sa na majetnejších hospodárstvách začali stavať vybetónované hnojiská, ktoré umožňovali zhromažďovať aj močovku. Hnojisko sa nachádzalo v zadnej časti dvora, v blízkosti vchodu do maštale. Ak bolo zriadené za domom, hnoj sa vyhadzoval cez štrbinu v zadnej stene maštale. Pri hnojisku býval postavený aj záchod, ktorý sa pri vyvážaní hnoja vyčistil.

Vynášanie hnoja na hnojisko. Haligovce, okr. Stará Ľubovňa. Foto M. Chlebana, 1968. Archív negatívov Ústav etnológie SAV.

AutorJán Botík

Literatúra

Podolák, J.: Pestovanie poľnohospodárskych plodín a chov hospodárskych zvierat na Slovensku od polovice 19. Do polovice 20. storočia. In: Agrikultúra 4/1965.
Mjartan, J.: Staviteľstvo. In. Slovensko. Ľud-II. časť. Obzor. Bratislava 1975, s.897-945.
Kovačevičová, S. : Sídla a obydlie. In. Slovensko. Európske kontexty ľudovej kultúry. VEDA, Bratislava 2000, s.143-170.