cesnakhttps://www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2017/10/cesnak.jpg800798Centrum pre tradičnú ľudovú kultúruCentrum pre tradičnú ľudovú kultúru//www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2020/03/ctlk_logotyp_vertikal-farebny-pozitivny_sk.svg
cesnak
pochádza zo strednej Ázie, je to jedna z najstarších záhradných plodín z čeľade cibuľovitých, široké uplatnenie nadobudla v strave, liečení a mágii. V staroveku bol považovaný za prevenciu proti chorobám, v Grécku slúžil ako obetný dar, v Ríme ním liečili problémy s trávením. Na rovnaké účely sa pestoval i na Slovensku. U Slovanov sa využíval nepretržite už od konca 10. storočia. Na území Slovenska sa kvalitný cesnak pestoval najmä na sprašových pahorkatinách Podunajskej nížiny a na Záhorí. Je to jednoročná rastlina, podľa termínov sadenia sa rozoznával cesnak zimný, sadený v októbri a jarný, sadený na jar. Ak sa cesnak sadil na poli, išli ženy za oráčom a z boku brázdy vpichovali do zeme jednotlivé strúčiky. Cesnak sa zberal koncom júla a v auguste. Na Ponitrí sa mal cesnak pozberať do Jakuba (25. júla), panovala totiž predstava, že po dni sv. Jakuba ide cesnak hlbšie (uteká) do zeme. Cesnak sa sušil vo zväzkoch po 15–20 kusoch na plote alebo podstení. Po vysušení sa splietal do vrkôčikov a uskladňoval v komore. Cesnak mal široké uplatnenie nielen v strave ako korenina, ale aj pri liečení rôznych chorôb (opuchy, žltačka, bolesti ucha alebo zuba, prechladnutie, proti vysokému krvnému tlaku a proti parazitom). Už od staroveku bol cesnak v poverových predstavách ochranným a liečebným prostriedkom s magickou mocou, účinkoval proti démonickým bytostiam. Na Slovensku sa považoval za účinný prostriedok proti strigám. Počas tzv. strídžích dní sa natierali cesnakom veraje dverí, maštalí, dával sa žrať dobytku. Konzumoval sa počas významných výročných sviatkov.
Viazanie cesnaku do tzv. vrkočov. Žiar (okr. Revúca), 1966, Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: J. Dérer
Kahounová- Drábiková, E.: Tradičné formy zeleninárstva na Slovensku. In: Zborník SNM 78 - Etnografia 25, 1984. Podolák, J.: Tradičné poľnohospodárstvo na Slovensku. Bratislava 2008, 305.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku. Niektoré sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú analyzovať a zlepšovať váš používateľský zážitok. Skontrolujte svoje možnosti a vyberte si.
Ak máte menej ako 16 rokov, uistite sa, že ste získali súhlas od svojich rodičov alebo opatrovníka na používanie nevyhnutných cookies.
Vaše súkromie je pre nás dôležité. Nastavenia cookies môžete kedykoľvek upraviť. Pre viac informácií o tom, ako používame údaje, prečítajte si naše zásady ochrany osobných údajov. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na tlačidlo nastavení nižšie.
Upozorňujeme, že ak sa rozhodnete zakázať niektoré typy cookies, môže to ovplyvniť váš zážitok zo stránky a poskytované služby.
Základné cookies a služby umožňujú základné funkcie a sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky. Tieto cookies a služby nevyžadujú súhlas používateľa podľa GDPR.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.