cedidlo

cedidlo

cedidlo 800 855 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

cedidlo

1. náradie určené na cedenie tekutín. Kravské mlieko sa cedidlo cez cedidlo z plátna (cietka), neskôr aj cez sitko. Na ovčieho mlieko mali na salašoch cedidlo pôvodne z vlny. V 20. storočí sa začali používať plátené (cedilko, cietka, šata). Iné tekutiny sa v tradičnej ľudovej kultúre cedili cez rôzne cedáky, ktoré sa tiež nazývali cedidlá;
2. (cedilo, cidilo) – kapsa z bieleho súkna s trakmi a hazuchou s rozmermi cca 65×80 cm. Slúžila na nosenie stravy, jahniat, niekedy i na uskladnenie šatstva. Najdlhšie sa udržala na Horehroní ako súčasť osobnej výbavy tamojších pastierov a lesných robotníkov. Jej typickou výzdobou boli ornamenty vyšité čiernou vlnou. Cedidlo sa nosilo prevesené cez plece alebo na chrbte na trakoch (frumbie) z vlnenej priadze. Hazucha cedidla, prehodená cez hlavu alebo okolo krku, chránila pred dažďom a chladom.

Cedilo z poloubíjaného súkna. Čierny Balog, okr. Brezno. Prevzaté z Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska 1. Bratislava 1995.

AutorJán Podolák

Markuš, M.: Stravovanie. In: Slovensko - Ľud II. časť. Bratislava 1975, 845-860.