kapsa

kapsa

kapsa 706 1255 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

kapsa

vak s dlhším držadlom, remeňom na prenášanie menších predmetov, doplnok mužského odevu. Zhotovovala sa z plátna, súkna a kože. Plátenná kapsa (sajdák) bola menších rozmerov, štvorcového (asi 50×50 cm) alebo obdĺžnikového tvaru. Väčšinou v nej nosili deti školské potreby. Kapsa z bieleho súkna (cedidlo) mala väčšie rozmery (asi 90×50 cm). Plátenné a súkenné kapsy sa zhotovovali podomácky. Nosili sa prevesené cez plece, na chrbte na trakoch z konopnej alebo vlnenej priadze či ušitých z plátna. Kapsa z kože (tanistra, kabeľa) bola obdĺžnikového tvaru, zdobená razením a kovovými gombičkami, vrchný otvor krylo preloženie. Kožené kapsy vyrábali remenári, brašnári i domáci výrobcovia. Používali ich drevorubači, pastieri, prípadne miškári na prenášanie potravín, šatstva a drobných predmetov.

Kožená kapsa, Heľpa, okr. Brezno, 1959. Kresba: Josef Schejbal, Archív kresieb Ústavu etnológie SAV v Bratislave

AutorViera Nosáľová

Polonec, O.: Slovenské opasky, kapsy a spínadlá. Martin 1960.