bižutéria

bižutéria

bižutéria 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

bižutéria

sériovo vyrábaná imitácia pôvodne pravých šperkov s použitím lacnejších materiálov – nahradením zlata a striebra menej cenným kovom, drahých kameňov farebným sklom alebo využitím spektra ďalších materiálov. Výrobky továrenskej bižutérie, rozšírenej v 19. a 20. storočí najmä v Čechách (Jablonec nad Nisou, Turnov), napodobňujúce meštiansky šperk, postupne prenikli aj na Slovensko. Pre trblietavú krásu a nízku cenu získali veľkú obľubu aj u ľudových vrstiev. Továrenská výroba v snahe udržať si čo najširší okruh odberateľov prispôsobovala svoj repertoár ľudovým potrebám a vkusu. Inšpirovala sa tvarmi ľudového šperku (imitácie filigránových gombíkov, háčikov na živôtiky, spôn) a ľudovými predstavami o bižutérii ako odevnom doplnku (ihlice do vlasov, bohaté ozdoby z fúkaného skla používané na dekorovanie párt, čepcov). Bižutéria kupovaná na jarmokoch, púťach alebo získaná na výmenu od handrárov postupne vytlačila z použitia ľudový šperk, stala sa neoddeliteľnou súčasťou ľudového odevu a prejavom špecifika jeho lokálnej formy.

Johnová, H.: Ľudové šperky na Slovensku. Bratislava 1972.
Strelec, K.: Ľudové šperky. Bratislava 1990.