brošňa

brošňa

brošňa 800 498 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

brošňa

dekoratívne spínadlo s terčíkom, opatrené pružinou s ihlicou na rube. Používalo sa na spínanie a zdobenie odevu. Obľúbený šperk šľachty a meštianstva v období baroka. V ľudovom prostredí na Slovensku patrili k vzácnym šperkom predovšetkým strieborné brošne zhotovované technikou filigránu. Koncom 19. a začiatkom 20. storočia ich používali iba v niektorých oblastiach Slovenska (Tekov, Hont, Turiec). Výnimočne sa v bohatších sedliackych rodinách našli aj brošne zo zlata. Širšie uplatnenie našli vo vidieckom prostredí od začiatku 20. storočia lacnejšie bižutérne brošne, ktorými sa zdobili najmä stuhy na golieroch a partách.

Zlatá, secesne formovaná brošňa na ozdobu a spínanie stužiek pod golierom. Svojej manželke ju daroval podomový obchodník s galantériou. Košecké Rovné (okr. Ilava), začiatok 20. storočia. Prevzaté z

Johnová, H.: Ľudové šperky na Slovensku. Bratislava 1972.
Strelec, K.: Ľudové šperky. Bratislava 1990.