vročenie

vročenie

vročenie 800 531 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

vročenie

dátum alebo rok vyznačený na predmete, objekte, prinášajúci informáciu o čase jeho zhotovenia, obnovy, darovania alebo venovania k určitej príležitosti (sobášna truhla s vyznačením dátumu sobáša). V ľudovom prostredí na Slovensku jeho použitie súviselo so znalosťou písma. Vročenie sa často spájalo s monogramom či menom zhotoviteľa alebo vlastníka predmetu, prelínalo s kresťanskými iniciálami alebo bolo organickou súčasťou nápisu. Označovali sa ním priečelia domov, prícestné sochy a kríže, stropné hrady, nábytok, pracovné nástroje a predmety každodenného použitia. Bolo neoddeliteľnou súčasťou nápisov na náhrobníkoch, kde prinášalo údaje o dátume narodenia, smrti a výške veku zosnulého.

Detail figurálnej rezby z geletky s vročením výroby 1851. Detva. SNM Etnografické múzeum v Martine. Kresba: J. Vodrážka

Literatúra

Danglová, O.: Nápis ako ornament a etnografická informácia. In Etnológia a kultúrne dedičstvo. Zborník k jubileu Soni Kovačevičovej. (Danglová. O., Stoličná R. ed.) Bratislava 2001, s. 174-181.