vôl

vôl

vôl 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

vôl

vykastrovaný býk. Hospodárske zviera v tradičnom roľníckom hospodárstve využívané predovšetkým ako záprahový dobytok pri poľnohospodárskych a lesných prácach, ale aj v povozníctve. Z toho vyplývali niektoré charakteristické znaky chovu volov. V obciach, kde ich chovali dostatok , tvorili samostatné stádo s vlastným pastierom – voliarom. Vyháňali sa najmä na horské pasienky, kde aj nocovali. V čase ich využívania v záprahu sa voly pásli individuálne, v čase, keď boli voľné, často i v noci. Od 18. storočia sa začali nahradzovať v záprahu koňmi. V horských oblastiach sa na roľníckych hospodárstvach voly udržali pre svoju všestrannú úžitkovosť (záprah, mäso, koža) podstatne dlhšie.

Urbancová, V.: Poľnohospodárstvo a chov dobytka. In: Slovensko - Ľud II. časť. Bratislava 1975, 755-800.