valach

valach

valach 800 431 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

valach

1. príslušník pastierskeho obyvateľstva, ktoré v rámci valaskej kolonizácie prišlo na územie Slovenska. Pomenovanie valach postupne strácalo etnickú charakteristiku a označovalo obyvateľov prevažne horských oblastí, ktorí sa zaoberali pastierstvom a chovom oviec;
  2. pomenovanie vykastrovaných samcov niektorých druhov dobytka;
  3. názov ľudového tanca;
  4. názov rajtára – ručnej čističky obilia.

Práca valachov pri kolibe. Važec, okr. L. Mikuláš, . Foto P. Socháň. Prevzaté z  Podolák, J.: Pastierstvo v oblasti Vysokých Tatier. Bratislava 1967, 144
Práca valachov pri kolibe. Važec, okr. L. Mikuláš, . Foto P. Socháň. Prevzaté z Podolák, J.: Pastierstvo v oblasti Vysokých Tatier. Bratislava 1967, 144

AutorJán Podolák

Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982.
Urbancová, V.: Poľnohospodárstvo a chov dobytka. In: Slovensko - Ľud II. časť. Bratislava 1975, 755-800.