pohrebný plač

pohrebný plač

pohrebný plač 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

pohrebný plač

(vykladanie, nariekanie, vyčitovanie)
spievané alebo recitované nariekanie žien nad zomrelým. Vykonávalo sa hneď po úmrtí, pri rozlúčke príbuzných a známych v dome nebohého, pred pohrebom a ojedinele aj v spomienkové dni na cintoríne. Bola to obradná rozlúčka, ktorou si ho chceli uctiť. Verilo sa, že nárek uspokojí dušu mŕtveho, aby sa zmierila s odchodom do záhrobia, alebo ním zaženú dušu z príbytku a zamedzia pôsobeniu zlých síl. Formou náreku sa pripomínala osobnosť a život nebohého, jeho vlastnosti, schopnosti, životné udalosti či ťažkosti, príčiny smrti, ale aj city, ktoré k nemu prechovávali pozostalí, ich neľahká budúcnosť. Často sa používali oslovenia mŕtveho, vzdychy a otázky k nemu. Pohrebný plač mal charakter improvizovanej výpovede, ale zaznamenané sú aj ustálené verše a formuly v piesňovej forme. Pohrebné plače len čiastkovo súvisia s folklórnymi piesňami, spievané formy majú descendenčnú úzkorozsahovú melodiku. Prejavy podobné slovenským variantom pohrebných plačov sa vyskytovali aj u západných a južných Slovanov a u Maďarov. Najstaršie správy u nás sú zo 16. storočia, keď ich začali zakazovať. Napriek tomu sa v niektorých lokalitách udržali takmer do konca 20. storočia a je pravdepodobné, že vo forme reliktu, náznaku, ale i paródie sa vyskytuje dodnes.

AutorEva Krekovičová

Literatúra

Burlasová, S.: Slovenské pohrebné nariekania. Lament v hudbe. In: Studia ethnomusicologica IV. Ed. H. Urbancová. Bratislava 2009, 7-32.